Seminariile  WALL STREET ON-LINE prezinta cum se poate investi
     DIRECT PE PIATA AMERICANA,
              UMAR LA UMAR CU MILIOANE DE AMERICANI !
                           ...SI IN CONCURENTA CU EI !


                           Judecati si actionati cunoscând
                                     doar asa veti putea sa apreciati riscul
                                               si sa actionati corect

 

 

De ce se investeste la bursele americane? De ce sa invatam despre acest subiect? Poate fi aceasta ceva pozitiv pentru romani? “

 

-        La bursa se “investeste” nu se speculeaza, asa cum gresit cred unii. In cazul actiunilor americane, variatia lor zilnica este mult mai previzibila decat in cazul actiunilor romanesti. Actiunile se impart in multe categorii in functie de risc, de la “blue-chips”(din Dow Jones) la “penny stocks” (una din categoriile Nasdaq, actiuni foarte riscante). Daca se investeste intr-o anumita categorie, exista instrumente manageriale simple si disponibile on–line si adaptate fiecarei categorii, pentru a face un management corect si a avea castig. Pierd cei neinstruiti, cei care risca nebuneste , cei care din nepasare nu-si gospodaresc chibzuit portofoliul.

-        A investi la burse din strainatate nu vine in contradictie nici cu legile statului, nici cu strategia generala de sprijin a dezvoltarii bursei romanesti. Din contra, cei care acumuleaza experienta si cunostinte pe piete mai mature si vor castiga, vor fi un factor dinamizator pentru spiritul antreprenorial si pentru activitatile de investitii financiare din tara noastra. Startul nu trebuie insa facut decat dupa ce se studiaza elementele si tehnicile de baza din acest domeniu.

-        Bursele americane sunt mai mari decat toate celelalte burse din lume adunate. Asta face ca instrumentele de informare si analiza a informatiilor si trendului sa fie foarte bine realizate si sa aiba o mai mare predictibilitate statistica.

-        Instrumentele de informare si analiza a informatiilor si trendului sunt disponibile on-line si chiar “real-time” fie gratuit, fie prin intermediul brokerilor daca exista conturi deschise. In general ele sunt foarte simplu de utilizat … dar trebuie cunoscute. Multi isi inchipuie ca a citi graficele de bursa si a previziona trendul este ceva de domeniul magiei, ceva ce doar persoane extrem de inteligente si instruite pot sa faca. Fals! In prezent, marea masa a populatiei USA (zeci de milioane) isi fac singuri managementul portofoliului de actiuni, fiind cel mai preferat instrument de investitie (inaintea bancilor). Planurile de pensii, planurile de finantare scolara si altele prevad numeroase facilitati si avantaje daca se face finantarea si prin actiuni. Ca urmare, instrumentele de informare si analiza a informatiilor si trendului sunt adaptate publicului larg si sunt disponibile intr-o foarte mare varietate on-line. Nu exista nici un motiv ca romanii sa nu poata face si sa nu poata invata ceea ce pot face si invata americanii.

-        Internetul ofera resurse si metode de simulare on-line si chiar “real time”. Marii brokeri on-line americani accepta sa deschida conturi persoanelor din intreaga lume. Accesibilitatea nu mai este o problema majora.

-        A investi in strainatate este un stil de viata pentru oamenii de afaceri din Occident. Pentru cei mai multi dintre compatriotii nostri este ceva la care cu greu se pot gandi.  “Investitie” pentru ei inseamna magazine, fabrici, cladiri, etc. Acesta este cel mai “brut” mod de a investi, cu lichiditate scazuta si risc ridicat. Investitiile de “substanta”, cu nivele de cistiguri ridicate, cu lichiditate excelenta si nivel de risc rezonabil sunt in actiuni. Si nu este vorba doar de actiuni tranzactionate de  populatie ci si de investitii in actiuni ale companiilor sau diverselor institutii, care vor sa-si aprecieze sau sa-si securizeze profiturile. Este foarte simplu pentru un manager sa spuna “aici nu suntem in America sa investim” decit sa-si asume responsabilitatea pentru ceva nou. Dar azi,  nu se mai pune problema ca nu suntem in America. Mondializarea comunicatiilor si a pietelor face ca investitia la orice bursa din lume sa se faca oricand si de oriunde. Foarte multi straini investesc astazi la bursa romaneasca. Marea majoritate a romanilor nu investesc in alta parte. De ce? In primul rind, pentru ca nu stiu! A investi pe alte piata si a aduce cistigurile inapoi acasa este pentru oricine un act de patriotism. A cunoaste si investi doar in bursa romaneasca nu este un act de bravism. Este insa un act de bravism si foarte patriotic sa ne deschidem spre lume, sa invatam si sa investim pe pietele mondiale, sa ducem venituri in tara prin forta mintii noastre. Vorbim admirativ despre alte popoare cum stiu sa faca bani din “piatra seaca” si spunem despre ei ca sunt “smecheri”. De fapt ceea ce-i deosebeste sunt cunostintele.

-        Exista deja romani, foarte putini, care au investit pe pietele occidentale fie ca persoane individuale, fie ca si companii. Unii au avut esecuri usturatoare si au recunoscut: n-au invatat nimic , s-au bazat pe noroc! Nici strada nu poate fi trecuta cu gindul ca din noroc nu te va lovi nici o masina. Daca nu privesti atent, nu –ti calculezi trecerea si nu treci prin locul marcat, ai toate sansele sa fii lovit. Lasam vreun copil neinstruit cum si pe unde sa treaca strada? Nu cred.

Am putea sa ne imaginam, de ce nu? ca Romania ar putea ajunge candva o tara in care o parte insemnata din venituri sa fie realizate din cistiguri la bursele din strainatate (inclusiv americane), iar investitia  la burse sa fie un fel de sport national ! de ce nu? Cine ne opreste? Ignoranta.

-        Investitia la burse inseamna si pierdere.  Pierderile si esecurile sunt o parte esentiala si inevitabila a vietii. Trendurile preturilor se schimba in fiecare clipa si

doar cunostintele  si experienta vor ajuta la limitarea pierderilor. Cei care se sperie de pierderi nu vor cunoate castigurile si investitia la bursa nu este pentru ei.

-        Cei care stiu sa investeasca la marile burse din lume vor avea experienta si abilitatea sa investeasca pe orice alta piata mai putin dezvoltata si sa o inteleaga mai bine.

-        Ceea ce se intimpla pe piata bursiera americana influenteaza toate marile piete financiare ale lumii si economia mondiala. Corelatiile care se pot face utilizind instrumente simple, dar adecvate, poate sa aduca beneficii atit managerilor cit si persoanelor care investesc oriunde in lume, inclusiv in Romania. Acesta este motivul pentru care indicele Dow Jones, S&P 500 sau Nasdaq100 sunt listate de toate ziarele financiare si televiziunile importante din intreaga lume.

-        Un dicton american spune: “the power is in deal, not in work”. Cu alte cuvinte, in zadar muncim mult si vindem produsele fara sa stim cum merge piata – vom fi mereu perdanti. Cei care vor sti sa “citeasca” piata, sa prevada trenduri, sa ceara pretul corect, vor fi cei putenici. Studiul tranzactiilor de la bursele “mature”  ne poate da noua romanilor tocmai aceste abilitati si cunostinte care sa ne permita previziuni financiare pe care sa le extrapolam apoi si in alte domenii. Acesta “inteligenta socio-economica” nu se poate dobandi decit acolo unde focul este intens.

 

INVASTA  SRL promoveaza seminarii despre investitii la bursele USA cu dorinta de a realiza o deschidere pentru romani spre o zona a actiunii si cunoasterii care era candva inaccesibila sau partial inaccesibila. Noi nu cream specialisti in 8 ore de curs, dar prezentam o lume care exista in paralel cu lumea noastra, la care acum avem acces si pentru care generatiile de romani de pana acum nu au fost educati. INVASTA  SRL nu invita pe nimeni sa investeasca, dar indeamna pe toata lumea sa invete. Actiunea trebuie sa urmeze studiului numai dupa o atenta autoexaminare privind toleranta la risc, posibilitatile financiare, gradul de cunostinte acumulate si priceperea de a integra cunostintele in practica (folosind metodele de simulare).

 

Dr. ec. Alexandru VANA

Director INVASTA  SRL